A Praxis Platform Gondozási Program Adatkezelési Tájékoztatója  


Az aktuális változat pdf-formátumban való letöltéséhez kattintson ide.

 

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

A PRAXIS PLATFORM GONDOZÁSI PROGRAM

szolgáltatásai használatával összefüggő adatkezelésekről

Az adatkezelési tájékoztató tartalmazza az Alma Franchise Partner Gyógyszertár hálózatot működtető Patika Management Kft. (székhely: 1061 Budapest, Király u. 12., cégjegyzékszám: 01-09-904789) és az Adatkezelési Hozzájáruló és Belépési Nyilatkozat” elnevezésű dokumentumban megnevezett ALMA Gyógyszertár tájékoztatását ügyfelei számára az Az Alma+ Hűségprogram keretében belül működtetett Praxis Platform Gondozási Program vonatkozásában megvalósuló adatkezelésről.

A Praxis Platform Gondozási Programban csak a 16. életévét betöltött természetes személy vehet részt. A jelen Adatkezelési tájékoztató elfogadásával a Praxis Platform Gondozási Programban regisztrált felhasználó kijelenti, hogy a 16. életévét betöltötte.

Bevezető

Az Alma+ Hűségprogram a Patika Management által a Patika Management franchise partnereit jelentő ALMA Gyógyszertárak és azok vásárlói részére egységes rendszerben működtetett vásárlói hűségprogram, amelynek részét képezi a Praxis Platform Gondozási Program. Az Alma+ Hűségprogram magában foglal minden olyan kommunikációs felületet, azok adatbázisát és kommunikációs csatornáját (Telekommunikációs szolgáltató belső rendszeréig, az interfész kapcsolódásig), ami a hűségprogram egységes működéséhez szükséges.

A Praxis Platform Gondozási Program az Alma+ Hűségprogram önálló részeként egy digitális alapokra helyezett  betegtámogató és kommunikációs rendszer, melynek révén az Ön által preferált és előzetesen megadott kommunikációs csatornákon (így sms-ben, e-mailen vagy telefonon) keresztül információt kaphat terápiájáról, az ALMA Gyógyszertár által biztosított szolgáltatásokról, akciókról, az ALMA Gyógyszertár működését, elérését jelentő tudnivalókról.

A jelen adatkezelési tájékoztató az Európai Unió 2016/679 számú Általános Adatvédelmi Rendelete (a továbbiakban: „Rendelet”) alapján készült.

 

1.           Adatkezelők

Adatkezelők az adatkezelések esetében közös Adatkezelőknek minősülnek, a tájékoztatóban közösen „Adatkezelőkként” kerültek megjelölésre.

 

Patika Management Kft.

Elérhetőségeink:                            

Cím:                              1061 Budapest, Király utca 12.

Tel:                                06-1-461-8080

E-mail cím:                         info@praxisplatform.hu

Adatvédelmi tisztviselő:                                       Dr. Németh Ádám

E-mail:                                                                 bejelentes@drnemethadam.hu

 

Alma Gyógyszertárak

Az Adatkezelési Hozzájáruló és Belépési Nyilatkozatban megnevezett Alma Gyógyszertárak, elérhetőségüket az Adatkezelési Hozzájáruló és Belépési Nyilatkozat tartalmazza.

2.           Adatkezelés jogalapja és célja, kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama

 

A)           Praxis Platform Gondozási Programban való részvétellel kapcsolatos adatkezelések

 

Adatkezelés jogalapja és célja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdése alapján az Ön önkéntes hozzájárulása.

Az adatkezelés célja, az Alma+ Hűségprogram szolgáltatásainak bővítése és folyamatos megújítása a könnyebb használhatóság érdekében, valamint az Alma+ Hűségprogram keretén belül az Ön által igénybe vett Plaxis Platform Gondozási Programban való részvétel biztosítása, ennek során az ALMA Gyógyszertárak, illetve gyógyszerészeik és az Ön közötti kommunikáció és információ áramlás támogatása, és ezáltal az Ön és az ALMA Gyógyszertárak illetve gyógyszerészeik együttműködésének hatékonyabbá tétele, , valamint ennek keretében az Ön számára betegedukációs anyagok küldése.

Kezelt adatok köre

Az Ön azonosítása és elérése érdekében az Ön neve, címe, email címe és telefonszáma kerül kezelésre.

A Praxis Platform Gondozási Program esetében további adatként azt rögzítjük, hogy Ön melyik tárgyú gondozási programban vesz részt.

Tájékoztatjuk, hogy a vonatkozó jogszabályi előírások alapján az ALMA Gyógyszertár Önről a betegségére vonatkozó adatot nem kezel, ahhoz nem férhet hozzá.

Adatkezelés időtartama

Önnek joga van az adatok törlését, vagy a hozzájárulás visszavonását kérni, azonban kérjük vegye figyelembe, hogy a gondozási programban való részvétel igazolhatósága érdekében törlési kérelem esetén is az adatokat megőrizzük jogos érdek alapján a törlési kérelmet követő 5 évig. Ez esetben adatai korlátozás alá kerülnek, de amennyiben jogvita merül fel a gondozási programmal kapcsolatban a korlátozást a gondozási program igazolhatósága érdekében feloldjuk.

 

B)   Direkt marketing célú adatkezelések

 

Adatkezelés jogalapja és célja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdése alapján az Ön önkéntes hozzájárulása.

Az adatkezelés célja, az Alma+ Hűségprogram szolgáltatásainak bővítése és folyamatos megújítása a könnyebb használhatóság érdekében, valamint hogy az ALMA Gyógyszertár és a Patika Management Kft. az Ön számára az Alma+ Hűségprogram önálló részeként működtetett Praxis Platform Gondozási Program keretén belül kereskedelmi ajánlatokat, azaz hírleveleket tudjanak küldeni, valamint piackutatási célú megkereséssel éljen az Ön irányába,  amennyiben Ön ehhez külön hozzájárul.        

Az ALMA Gyógyszertár és a Patika Managament Kft. általi hírlevél küldéshez Önnek külön-külön kell hozzájárulnia.

 

Kezelt adatok köre

Az Ön neve, email címe, lakcíme és telefonszáma.

 

 

Adatkezelés időtartama

Az adatok azok törlési kérelméig, a hírlevélről történő leiratkozásig, vagy a hozzájárulás visszavonásáig kerülnek kezelésre.

3.           Adatfeldolgozók

Az 1. és a 2. pont szerinti adatok kezelése során adatfeldolgozóként vesszük igénybe:

  • Praxis Platform Kft. székhely: 1061 Budapest, Király u. 12., postacím: 1061 Budapest, Király u. 12., email cím: info@praxisplatform.hu, telefonszám: 06 40 630 400) a Praxis Platform, mint a Praxis Platform Gondozási Program kommunikációs felületének technikai biztosítását és a rendszer üzemeltetését végzi.
  • Telekom New Media Zrt. (székhelye: 1222 Budapest, Nagytétényi út 29.) az edukációs tartalmú és a marketing célú üzenetek kiküldésével és a hívások rögzítésével járó informatikai és telekommunikációs tevékenységet végez.
  • Magyar Telekom Nyrt. (székhely:1013 Budapest, Krisztina krt 55.) szerver hoszting szolgáltatás nyújt.
  • LX-Line Kft. (székhelye: 1145 Budapest, Uzsoki u. 36/A) a Praxis Platform Gondozási Programmal kapcsolatos piackutatás során az adatok tárolásával, és nyomon követésével összefüggő műveleteket végez.
  • Novodata Zrt. (székhelye: 1126 Budapest, Derkovits u. 3.) a Praxis Platform Gondozási Programmal kapcsolatos piackutatás során az adatok tárolásával és összegzésével összefüggő műveleteket végez.
  • Mikroszervíz Informatikai Kft. (székhelye: 1144 Budapest, Gvadányi u. 87.) a Praxis Platform Gondozási Programmal kapcsolatos piackutatás során az adatok tárolásával és összegzésével összefüggő műveleteket végez,
  • HC Pointer Kft. (székhelye: 7634 Pécs,Ürögi fasor 2/A ) a Praxis Platform Gondozási Programmal kapcsolatos piackutatás során az adatok tárolásával és összegzésével összefüggő műveleteket végez,
  • Patika Platform Kft. (székhelye: 1061 Budapest, Király utca 12 a Praxis Platform Gondozási Programmal kapcsolatos piackutatás során az adatok tárolásával és összegzésével összefüggő műveleteket végez,
  • QB-Pharma Kft. (székhelye: 1036 Budapest, Lajos utca 78.) a Praxis Platform Gondozási Programmal kapcsolatos piackutatás során az adatok tárolásával és összegzésével összefüggő műveleteket végez,

Az adatait harmadik személynek nem továbbítjuk, azok kizárólag Adatkezelők kezelésében maradnak.

4.           Az Ön jogai az adatkezeléssel kapcsolatban

Az adatkezelés időtartamán belül Önt a Rendelet előírásai szerint az alábbi jogok illetik meg:

  • személyes adatokhoz és az adatkezeléssel kapcsolatos információkhoz való hozzáférés,
  • helyesbítéshez való jog
  • adatkezelés korlátozása,
  • törléshez való jog,
  • tiltakozáshoz való jog,
  • hordozhatósághoz való jog.

Amennyiben Ön jogaival élni kíván, az az Ön azonosításával jár együtt, valamint az Adatkezelőknek Önnel szükségszeren kommunikálniuk kell. Ezért az azonosítás érdekében személyes adatok megadására lesz szükség (de az azonosítás csak olyan adaton alapulhat, amelyet Adatkezelők egyébként is kezelnek Önről), valamint az Adatkezelők email fiókjában elérhetőek lesz az Ön adatkezeléssel kapcsolatos panasza a jelen tájékoztatóban, a panaszokkal kapcsolatban megjelölt időtartamon belül.

Az adatkezeléssel kapcsolatos panaszokat legkésőbb 30 napon belül válaszolják meg Adatkezelők.

A hozzájárulás visszavonásának joga

Ön bármikor jogosult az adatkezeléshez adott hozzájárulást visszavonni, ilyen esetben a megadott adatokat rendszereinkből töröljük.

A személyes adatokhoz és információkhoz való hozzáférés.

Ön jogosult arra, hogy az Adatkezelőktől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy:

  • a kezelt személyes adatokhoz hozzáférést kapjon és
  • a következő információkról az Adatkezelők tájékoztassák:
    • az adatkezelés céljai;
    • az Önről kezelt személyes adatok kategóriái;
    • információ azon címzettekről vagy címzettek kategóriáiról, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat Adatkezelők közölték vagy közölni fogják;
    • a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai;
    • az Ön azon joga, hogy kérelmezheti az Adatkezelőktől az Önre vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és jogos érdeken alapuló adatkezelés esetén tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen;
    • a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga;
    • ha az adatokat nem Öntől gyűjtötték be, a forrásukra vonatkozó minden elérhető információ;
    • az automatizált döntéshozatal tényéről (ha alkalmazott ilyen eljárás), ideértve a profilalkotást is, valamint legalább ezekben az esetekben az alkalmazott logikára és arra vonatkozóan érthető információkat, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel, és Önre nézve milyen várható következményekkel bír.

A jog gyakorlásának célja az adatkezelés jogszerűségének megállapítására és ellenőrzésére irányulhat, ezért többszöri tájékoztatás kérés esetén Adatkezelők méltányos költségtérítést számolhatnak fel a tájékoztatás teljesítéséért cserébe.

A személyes adatokhoz való hozzáférést Adatkezelők úgy biztosítják, hogy az Ön azonosítását követően emailben juttatják el Önhöz a kezelt személyes adatokat és az információkat.

Kérjük, hogy kérelmében jelölje meg, hogy a személyes adatokhoz kér hozzáférést, vagy az adatkezeléssel kapcsolatos információkat kéri.

Helyesbítéshez való jog.

Ön jogosult arra, hogy kérésére Adatkezelők késedelem nélkül helyesbítsék az Önre vonatkozó pontatlan személyes adatokat.

Adatkezelés korlátozásához való jog.

Ön jogosult arra, hogy kérésére Adatkezelők korlátozzák az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül:

  • Ön vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy Adatkezelők ellenőrizzék a személyes adatok pontosságát;
  • az adatkezelés jogellenes, és Ön ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
  • Adatkezelőknek már nincs szüksége a személyes adatokra a megjelölt adatkezelés céljából, de Ön igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
  • Ön tiltakozott az adatkezelés ellen, de Adatkezelők jogos érdeke is megalapozhatja az adatkezelést, ez esetben amíg megállapításra nem kerül, hogy Adatkezelők jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az Ön jogos indokaival szemben, az adatkezelést korlátozni kell.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

Adatkezelők az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen (legalább a korlátozás feloldását megelőző 3 munkanappal) tájékoztatják Önt.

Törléshez - elfeledtetéshez való jog.

Ön jogosult arra, hogy Adatkezelők indokolatlan késedelem nélkül töröljék az Önre vonatkozó személyes adatokat, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:

  • a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat Adatkezelők gyűjtötték vagy más módon kezelték;
  • Ön visszavonja hozzájárulását és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;
  • Ön tiltakozik a jogos érdeken alapuló adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok (azaz jogos érdek) az adatkezelésre,
  • a személyes adatokat Adatkezelők jogellenesen kezelték és ez a panasz alapján megállapítást nyert,
  • a személyes adatokat az Adatkezelőkre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell.

Ha az Adatkezelők bármely jogszerű oknál fogva nyilvánosságra hozták az Önről kezelt személyes adatot, és bármely fent megjelölt okból törölni kötelesek azt, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével kötelesek megtenni az észszerűen elvárható lépéseket – ideértve technikai intézkedéseket – annak érdekében, hogy tájékoztassák az adatokat kezelő más Adatkezelőket, hogy Ön kérelmezte a szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését.

A törlés nem alkalmazandó, amennyiben az adatkezelés szükséges:

  • a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából;
  • a személyes adatok kezelését előíró, az Adatkezelőkre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az Adatkezelőkre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából;
  • jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

Tiltakozáshoz való jog

Ön jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak jogos érdeken alapuló kezelése ellen. Ebben az esetben Adatkezelők a személyes adatokat nem kezelhetik tovább, kivéve, ha az bizonyítják, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az Ön érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Hordozhatósághoz való jog

Amennyiben az adatkezelés automatizált módon valósul meg, vagy ha az adatkezelés az Ön önkéntes hozzájárulásán alapul, Önnek joga van arra, hogy kérje Adatkezelőktől, hogy az Ön által az Adatkezelők részére megadott adatok hordozhatóságát biztosítsák, amit Adatkezelők xml, JSON, vagy csv formátumban bocsátanak az Ön rendelkezésére, ha ez technikailag megvalósítható, akkor kérheti, hogy az Adatkezelők az adatokat ebben a formában más Adatkezelők számára továbbítsák.

Jogorvoslati lehetőségek

Amennyiben Ön szerint az Adatkezelők megsértették valamely, az adatkezelésre vonatkozó törvényi rendelkezést, vagy nem teljesítették valamely kérelmét, akkor vélelmezett jogellenes adatkezelés megszüntetése érdekében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálati eljárását kezdeményezheti (levelezési cím: 1530 Budapest, Pf.: 5., e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu).

Tájékoztatjuk emellett arról is, hogy az adatkezelésre vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése esetén, vagy ha az Adatkezelők nem teljesítették valamely kérelmét, akkor az Adatkezelőkkel szemben polgári pert indíthat bíróság előtt. 

5.           Adatbiztonság

Az informatikai rendszerek működtetése során a szükséges jogosultságkezelési, belső szervezési és technikai megoldások biztosítjuk, hogy adatai illetéktelen személyek birtokába ne juthasson, illetéktelen személyek az adatokat ne tudják törölni, kimenteni a rendszerből, vagy módosítani. Az adatvédelmi és adatbiztonsági követelményeket érvényre juttatjuk adatfeldolgozóinkkal szemben is.

Az esetleges adatvédelmi incidensekről nyilvántartást vezetünk, amennyiben szükséges, a felmerülő incidensekről tájékoztatjuk Önt.

6.           Egyéb rendelkezések

Az Adatkezelők fenntartják a jogot, hogy jelen adatkezelési tájékoztatót az adatkezelés célját és jogalapját nem érintő módon módosítsa. A honlap módosítás hatálybalépését követő használatával elfogadja a módosított adatkezelési tájékoztatót.

Amennyiben az Adatkezelők a gyűjtött adatokkal kapcsolatban a gyűjtésük céljától eltérő célból további adatkezelést kívánnak végezni a további adatkezelést megelőzően tájékoztatja Önt az adatkezelés céljáról és az alábbi információkról:

  • a személyes adatok tárolásának időtartamáról, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az időtartam meghatározásának szempontjairól;
  • azon jogáról, hogy kérelmezheti az Adatkezelőktől az Önre vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférést, azok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és jogos érdeken alapuló adatkezelés esetén tiltakozhat a személyes adatok kezelése ellen, valamint a hozzájáruláson, vagy szerződéses kapcsolaton alapuló adatkezelés esetén kérheti az adathordozhatósághoz való jog biztosítását;
  • hozzájáruláson alapuló adatkezelés esetén arról, hogy a hozzájárulást Ön bármikor visszavonhatja,
  • a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának jogáról;
  • arról, hogy a személyes adat szolgáltatása jogszabályon vagy szerződéses kötelezettségen alapul vagy szerződés kötésének előfeltétele-e valamint, hogy az Ön köteles-e a személyes adatokat megadni továbbá, hogy milyen lehetséges következményeikkel járhat az adatszolgáltatás elmaradása;
  • az automatizált döntéshozatal tényéről (ha alkalmazott ilyen eljárás), ideértve a profilalkotást is, valamint legalább ezekben az esetekben az alkalmazott logikára és arra vonatkozóan érthető információkat, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel, és Önre nézve milyen várható következményekkel bír.

Az adatkezelés csak ezt követően kezdődhet meg, amennyiben az adatkezelés jogalapja hozzájárulás, az adatkezeléshez a tájékoztatáson felül Önnek hozzá is kell járulnia.

Az adatkezelés és az adatfeldolgozás helye Magyarország.

Jelen Adatkezelési Tájékoztató 2023. október 16. napjától érvényes.