Hogyan egyszerűsíthető a terápia követése?  

2012-05-07 10:53:00

Hogyan tudja páciense terápiájának hatékonyságát bármikor ellenőrizni? Hogyan tud időt nyerni úgy, hogy közben többet foglalkozik páciensével és még adminisztrációs terhei se növekednek?

 
A krónikus megbetegedésben szenvedő páciensek életében rendkívül fontos a rendszeresség. A legtöbb betegnek élete végéig gyógyszert kell szedni, akár napi szinten is, hogy elkerülje a betegség tüneteinek megjelenését / erősödését. A mindennapok során azonban a betegek többsége elfelejti bevenni a gyógyszert vagy egyszerűen csak nem az előírásoknak megfelelően szedi. Ez a gyógyulás szempontjából nem célravezető. Az orvosnak erre is oda kell figyelnie a beteg kezelése során, azonban erre a sok beteg mellett nincs mindig ideje. A páciens megfelelő terápiakövetését tehát úgy kell elérni, hogy az az orvos idejéből minél kevesebbet vegyen el. 
 
A terápián tartás egyik eszköze, hogy pótolja a páciensek információhiányát, olyan betegedukációs programokkal, ahol a páciens személyreszabottan kap rendszeresen üzeneteket a betegségéről / terápiájáról az Ön nevében. A PraxisPlatform rendszerében a páciens maga választhatja meg, hogy milyen időszakban (délelőtt, délután, este) és milyen formában (sms, email, hangüzenet) szeretné megkapni az üzeneteket. Mindez azonban egyoldalú kommunikáció, ahhoz pedig, hogy páciense betegségét megfelelően tudja kezelni szükség, van a páciens visszajelzésére is.
 
A PraxisPlatform éppen ezért nem csak egy betegedukációs programokat kínáló rendszer. Kiemelten fontos a kétoldalú kommunikáció is. A PraxisPlatform szeretné megkönnyíteni az orvos-beteg kommunikációt, ezért nem csak a pácienseknek nyújt információt, hanem az orvosoknak is a pácienseik betegségéről. A terápiás naplóban a páciensek rögzíthetik a terápia során jelentkező tüneteiket, mellékhatásokat, élettani adatokat, akár minden nap. Ez a napló mind a páciens, mind az orvos számára bármikor elérhető a rendszeren keresztül. Segítségével az orvos bármikor leellenőrizheti, hogy halad a terápia vagy milyen tünetek jelentkeznek a betegnél. A viziteken a pácienssel együtt tudják értékelni az eredményeket, a változások megfigyelése segíthet a diagnosztizálásban is. A páciens elektronikusan vezetett feljegyzéseit bármikor ki tudja nyomtatni és így akár le is fűzheti a beteg kartonjába.
 
Természetesen az online terápiás napló is csak akkor használható megfelelően, ha páciense rendszeresen tölti azt. Ennek érdekében a páciensnek küldött üzenetekben felhívjuk figyelmét a terápiás napló fontosságára. Ha a páciens rendszeresen tölti a naplót, növelhetjük az egészségtudatosságát is, hiszen napi szinten foglalkozik betegségével, jobban odafigyel magára, tüneteire.
Tegye hatékonyabbá páciense terápiáját az ingyenesen elérhető PraxisPlatform segítségével!
 
Elitmed, 2012. április