Tudással a hatékony gyógyításért  

2012-05-07 10:52:24

Betartják páciensei a felírt terápiát? Biztos benne, hogy minden páciense tisztában van a betegsége jellemzőivel, a kezelési módokkal? Szeretné, ha kevesebb idő alatt megoldható lenne a páciens tájékoztatása?

 
Amikor egy páciens panaszaival az orvoshoz fordul, legtöbb esetben még fogalma sincs, milyen betegséget fognak nála diagnosztizálni, így amikor az orvos közli vele a diagnózist, érthető módon rengeteg kérdés fogalmazódik meg benne. Kíváncsi arra, hogy miért alakult ki a betegség, meddig fog tartani, milyen kezelést fognak alkalmazni nála, meddig kell szedni a gyógyszert ...stb. Az orvosok nagy részének azonban a rendelési idő rövidsége miatt nincs lehetősége minden felmerülő kérdést megválaszolni. Ennek pedig az a következménye, hogy a páciensek más forrásból próbálnak meg tájékozódni. 
 
Manapság egyre többen kezdenek el kutatni az interneten betegségük / terápiájuk után, csatlakoznak olyan betegfórumokhoz, ahol hasonló betegségben szenvedő betegtársaikkal tudják megvitatni észrevételeiket, kérdéseiket. Az internet azonban több szempontból sem megoldás erre a problémára. Nagyon sok az ellentmondásos információ és a hasonló betegségben szenvedők se biztos, hogy jó tanácsot tudnak adni betegtársuknak, hiszen minden kezelés az adott páciensre van szabva. A sok ellentmondásos információ akár még káros is lehet a páciens terápiájára nézve, hiszen ezeket olvasva elbizonytalanodhat a kezelése hatásosságát illetően, könnyebben abbahagyja a gyógyszerszedést vagy tér át másik gyógyszerre magától.
 
A terápia hatékonyságának szempontjából tehát igen nagy szükség van egy ellenőrzött, szakmailag helytálló tájékoztatásra, ami segíti a pácienseket. A PraxisPlatform egy komplex megoldást nyújt erre a problémára. Az orvosnak nincsen semmi más dolga, mint egy adott betegedukációs programhoz adni betegét. A program során páciense szabadon választott formában (sms, email, hangüzenet) szabadon választott időpontban (délelőtt, délután, este) üzeneteket kap betegségéről és terápiájáról. Ezeket az üzeneteket egy orvosszakmai csapat állítja össze a gyógyszerek gyártóinak segítségével. A programok teljes tartalmát a GYEMSZI hagyja jóvá, amivel biztosítva van azok hitelessége. Mivel a tartalom összeállítása nem az orvos feladata, nemhogy nem jelent plusz terhet, még időt is spórol vele. Biztos lehet benne, hogy páciense korrekt tanácsokat kap a terápia helyes alkalmazását illetően, valamint életmód javaslatokkal is hozzásegítjük egy egészségtudatosabb élet kialakításához. Így az orvos terápiája is sikeresebb lehet, hiszen ha betege betartja az utasításait, nagyobb eséllyel szűnnek meg a tünetek, gyógyul meg a beteg.  
 
Léptesse be betegeit a betegedukációs programokba, így nem csak időt spórol, de betegei is elégedettebbek lesznek a kezelésükkel!
 
Eitmed, 2012. május